5+1 rád, ako vybrať nový kávovar
Pri pákových kávovarov môžete využiť takzvané E.S.E. pody, čo je už naporciovaná káva v papierových vankúšikoch. Káva je pripravená správne už z výroby, nezašpiníte sitko a po použití vankúšik jednoducho vyhodíte.
Ako pripraviť chutnú kávu?
Pri pákových kávovarov musíte strážiť dávkovanie vody, len najvyššie modely sa o optimálne množstvo vody postarajú samé. Tieto kávovary sú však odporúčané baristami, no prirpavte sa na viac práce pri príprave kávy. Najviac sa zapotíte, ak potrebujete pripraviť viac porcií kávy.
Na prípravu chutného a kvalitného espressa sa vyhnite pákovým kávovarom s tlakom 3,5 baru. Neobsahujú totiž čerpadlo. Tento tlak je pre kvalitne profesionálne pripravovanú kávu nedostatočný. Minimálny tlak čerpadla by mal byť 9 barov. Prítomnosť čerpadla počujete ako klopkavé bručanie. Ideálny profesionálny tlak čerpadla je 15 barov. Viac o príprave správnej kávy a o výbere kávovara sa môžete dočítať v porovnaní kávovarov na stránkach venovaných káve na https://www.kavickuj.sk/ Na stránke sú desiatky užitočných rád a na čo si dať pozor pri kúpe a odporúčania, ktoré funkcie by nemali chýbať žiadnemu kávovaru, ale aj oveľa viac.
Príprava kávy
Okrem toho dôležitá je samotná prírpava. Kávové zrná nemajú byť od zberu po praženie staršie ako 15 mesiacov. Pražená zrná treba spotrebovať do 15 dní. Mletie kávových zŕn má byť najneskôr 15 minút pred prípravou kávy. Kupovanej mletej káve sa preto určite vyhnite. Odporúčame preto siahnuť pri výbere po automatických kávovaroch. Test kávovarov to potvrdil. Vďaka vstavanému mlynčeku pomelie kávu tesne pred samotnou prípravou kávy. Ponúka množstvo káv a tie lepšie aj obľúbené nápoje s mliekom a to všetko na jediný stisk.